Publisert 15.04.20

Displayannonsering, bannere, programmatisk annonsering

Du har garantert sett dem – bannerannonser, programmatiske annonser eller displayannonsene som de også kalles. De finnes «overalt» på internett. Men, hva er egentlig denne typen annonsering og hvilken effekt har det?

Av Trine Blomberg Ulseth og Jan Erik Sanden, HK Link

 

Displayannonsering er på mange måter internetts svar på de tradisjonelle avisannonsene. Forskjellen er at bannerannonsering gjort riktig kan være mange ganger så effektivt som annonser i avis!

Og ja; bannerannonsering, displayannonsering og programmatisk annonsering blir brukt om hverandre, og betyr ofte det samme.

Målrett og sikre best mulig ROI

Med displayannonser kan du både målrette annonsene bedre og måle effekten av dem.

Displayannonser kan målrettes ut i fra alder, geografisk område, interesser, søkeord, tema og en rekke andre kriterier. Slik sikrer du at annonsekronene brukes til å treffe personer i din målgruppe, på en måte som er umulig ved tradisjonelle annonser i papiraviser.

Du kan også målrette ved bruk av remarketing, som betyr å målrette mot kunder som tidligere har besøkt nettsiden din, eller har handlet av deg. Du kan målrette displayannonser mot de som har sett på et spesifikt produkt, klikket seg inn på en bestemt side, eller etter andre kriterier du anser som relevante. På denne måten kan du altså målrette annonsene mot en kundegruppe du allerede vet har kjennskap til din bedrift og som har interesse for det du tilbyr.

Muligheten til å målrette mot potensielle kunder som ikke tidligere har handlet, men som har besøkt nettstedet ditt, kan være svært lønnsom å benytte seg av. Her er det bare fantasien som setter grenser for hvilket budskap man ønsker å bruke for å trekke dem tilbake til din nettside og få dem til å konvertere. For eksempel bruker enkelte annonsører å målrette annonser med det bestemte produktet eller tjenesten den enkelte kunden tidligere har sett på, eller å tilby rabattkoder som øker sannsynligheten for at de til slutt ender opp med å handle.

Når du har «samlet» tilstrekkelig med data og har en stor nok remarketing-gruppe, kan du lage såkalte «speil-målgrupper». Disse målgruppene vil bestå av personer som er like dine eksisterende kunder og målgrupper, og som derfor med stor sannsynlighet også vil være interesserte i det du tilbyr. Når vi snakker om likhet i denne sammenheng, menes at de har like interesser, atferd og andre relevante variabler. Her blir også algoritmene stadig smartere, og dermed flinkere til å vise relevante annonser til riktig publikum. 

Displayannonsering handler mye om data. Man kan samle mye nyttig informasjon om sine kunder, potensielle kunder og ønskede kunder ved hjelp av cookies. Deretter bygger man målgrupper ut i fra gitte kriterier, som kontinuerlig kan utvides. På denne måten samler man også verdifull kunnskap om kundenes atferdsmønster og man kan stadig målrette og styre kommunikasjon mer effektivt.

Branding som en «bivirkning»

Displayannonser fungerer også utmerket til generell branding og for å skape interesse og etterspørsel. Dersom du skal ha en salgskampanje, lanseringskampanje eller lignende, er displayannonsering en effektiv måte å skape interesse og konverteringer på.

Fordelen med alle typer displayannonser, er at eksponeringen i seg selv har en verdi. Selv om den som ser annonsen ikke velger å klikke på den, er den registrert – bevisst eller ubevisst. Dette vil være positivt for merkevarebygging, i tillegg til at det kan øke sannsynligheten for at kunden ved en senere anledning vil oppsøke din butikk når han/hun trenger noe av det du tilbyr. Eller kunden kan klikke seg inn på siden din via en annen kilde i nærmeste fremtid for å benytte seg av tilbudet som ble frontet i annonsen.

Også dette kan vi nå måle! Du kan enkelt følge med på både hvor mange som ser annonsen, hvor mange som klikker seg inn til sidene dine via den og hvor mange som har sett den for så å besøke nettsiden din senere via andre kanaler.

Vi i HK Link har tro på at bedrifter må være synlige og tilgjengelige for sine kunder der de er. Dette kalles en multikanalstrategi. Displayannonsering er for de aller fleste et viktig bidrag til en godt gjennomført multikanalstrategi.

Gjennom plattformen DoubleClick by Google, kan du plassere displayannonser som vises for din målgruppe der de befinner seg på nettet. DoubleClick gir deg tilgang til alle annonsenettverk i hele verden. Du velger hvilke mennesker du ønsker å målrette mot, og annonsene dine blir vist for disse på de nettstedene de besøker.

For å sikre at man ikke assosieres med uønskede temaer, kan man velge å ekskludere nettsteder innen spesifikke kategorier. Man kan også ekskludere visning ved siden av artikler om bestemte temaer man ikke ønsker å assosieres med. For å gjøre det enklere og tryggere for annonsører, kan man for eksempel velge å ikke vises ved siden av alle artikler med sensitivt innhold. For øvrig har DoubleClick også selv ekskludert en rekke useriøse og upassende sider.

Man kan også velge å kun vises på bestemte nettsteder, dersom man ønsker det.

Displayannonsering  & assisterte konverteringer

En multikanalstrategi handler om å utnytte og være til stede i alle deler av kjøpsprosessen, på ulike kanaler. Når det gjelder displayannonsering har det vist seg at dette er veldig effektivt for å oppnå assisterte konverteringer. Hva en konvertering eller en måloppnåelse er, definerer du selv. Ofte velger man "kjøp" som primærkonvertering, mens "å ha tilbragt mer enn 2 minutter på siden" eller "å ha lagt i handlekurv" kan være sekundærekonverteringer.

Med assisterte konverteringer menes at mange av dem som konverterer, gjør det en stund etter at de har blitt eksponert for en displayannonse, ikke nødvendigvis med en gang etterpå. 

Med andre ord, er displayannonsering svært effektivt for å skape interesse, bevissthet og nysgjerrighet rundt et produkt, en tjeneste eller et tilbud. Displayannonser er også effektivt til å befeste «top-of-mind» status hos forbrukerne.

Som nevnt tidligere i teksten, kan du enkelt også måle hvor mange som ender opp med å konvertere innen et gitt antall dager etter at de har blitt eksponert for annonsen. Det er altså ikke slik at man må ta til takke med antakelser og synsing – med displayannonsering er alt målbart!

Når er displayannonsering riktig?

Vi i HK Link har lang erfaring med displayannonsering. Vår erfaring er at denne måten å drive markedsføring på er svært effektivt når det er gjort riktig.

Dersom du lurer på om displayannonsering kan være noe for din bedrift – ta kontakt med oss for en uforpliktende markedsføringsprat!