Publisert 05.06.18

Hvordan har Cambridge Analytica påvirket Facebook-annonsering?

I mars 2018 kom nyheten om at analyseselskapet Cambridge Analytica uten tillatelse hadde samlet brukerdata om over 50 millioner Facebook-brukere. Informasjonen ble brukt til å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Av Trine Blomberg Ulseth, HK Link

 

Denne skandalen førte til at aksjeverdien til Facebook sank kraftig. Spekulasjoner og påstander om at brukerne flyktet fra det sosiale nettverket florerte.

 

Annonsører sto overfor et dilemma. Kunne man fortsette å bruke Facebook til annonseformål etter denne avsløringen?

 

Vinden snur raskt – også i dette tilfellet, skulle det vise seg. Det er nå klart at Facebook ikke har opplevd brukerflukt, markedsverdien er tilbake på det nivået den var før skandalen, og markedsførere bruker mer på Facebook-annonsering nå enn før avsløringene.

 

Det er altså ingen grunn til å anta at markedsføring på verdens største sosiale nettverk ikke er like lønnsomt som tidligere.

 

Når det gjelder målretting og hvordan man behandler brukerdata, må du som annonsør uansett ta dine forhåndsregler. I forbindelse med at GDPR ble innført, må du for eksempel i større grad ha kontroll på opplastede kundelister.

 

Vi i HK Link har jobbet med digital markedsføring og annonsering på Facebook i mange år. Det skjer stadig små og store endringer som man må forholde seg til når det gjelder denne type markedsføring. Cambridge Analytica-skandalen og innføringen av GDPR er ikke nødvendigvis større eller verre enn tidligere hendelser og endringer man som annonsør har måttet tilpasse seg.

 

Facebook er fortsatt en effektiv kanal for å drive målrettet digital markedsføring, og vi i HK Link vil fortsette å bruke denne kanalen i de tilfellene hvor det er gunstig.