Publisert 30.01.17

Hva gjør vi med markedsføringen vår under en krise?

Hele verden befinner seg i en sykdomskrise. Våre vante møteplasser må lukkes eller innskrenkes for å beskytte liv og helse. Hvordan bør vi innrette den digitale markedsføringen for å utstå krisen, og hvilke muligheter kan oppstå i markedet?

Av Linn Vikan og Hanne Wangberg Veimo, HK Link

 

Vi vet fra historien at effektiv markedsføring ikke bare vil hjelpe deg igjennom krisen, men også bidra til en sterkere markedsposisjon når samfunnet vender tilbake til normalen. For tiden er det mange bedrifter innen handel og tjenesteyting som må permittere ansatte, eller som blir pålagt å stenge på ubestemt tid.

Du som driver nettbutikk, eller som på annen måte kommuniserer med kundene dine digitalt, har imidlertid noen muligheter som du bør utforske.

Mange som nå jobber hjemmefra, eller som ikke ønsker å forlate hjemmet, har et behov for å kjøpe inn varer. Noen har handlet på nett tidligere, mens andre tvinges nå til å bruke digitale løsninger som de aldri har prøvd før. Norge digitaliseres i rekordfart under korona-pandemien. Handlevaner som tidligere har tatt 10–15 år å innarbeide, skjer nå på noen få uker.


Annonser via både Facebook Ads og Google Ads kan treffe dine aktuelle kundegrupper med relevante budskap. Det er mange som nå trekker i håndbrekket, og reduserer markedsføringsbudsjettet sitt, i påvente av hva fremtiden bringer.

Du gjør lurt i å finne nye måter å kommunisere med målgruppen din på. Når noen trekker seg ut av annonsemarkedet, blir annonseplasseringene billigere. Det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å se nye muligheter i markedet nå. 

Vi ønsker å gi deg noen praktiske råd for hvordan du kan jobbe med din markedsføring nå: 

Se på målgruppene dine 

Har du muligheter til å levere på områder som kan hjelpe i den situasjonen vi står overfor i dag? Det er mange som tilbringer mer tid på internett enn de kanskje gjorde før. Dette vil gi større mulighet til å fange interessen til målgruppen din. Kanskje har det kommet til nye målgrupper som du bør vurdere? Bruk den kunnskapen du har om målgruppen til å ta beslutninger.

Tilpass budskapet

Se på kampanjer og annonser som du har gående, og om budskapet er tilpasset situasjonen og målgruppen. Kan tekst eller bilder i annonsene gjøres mer relevante? Det trenger ikke være de store endringene. Kanskje passer det seg å si noen ord om situasjonen vi står overfor i dag? 

Gi inspirasjon og verdi – se muligheter

Når tiden kan bli lang for mange, er det fint å dele av godt innhold. Du kan hjelpe målgruppen din med gode råd, tips og inspirasjon som de kan dra nytte av. Her deler vi noen gode eksempler på virksomheter som gjør akkurat dette: 

To Rom og kjøkken har etter å ha holdt restauranten stengt i nesten to uker, lansert mulighet for å bestille mat for å ta med hjem. Responsen har vært stor, også omtalt i Adresseavisen. Flinke folk som snur seg fort og skaper nytt grunnlag for inntekt for restauranten. 

 

 

Vår kunde TrønderTaxi kjører taxi som normalt i disse tider, men legger nå vekt på hjemlevering. 

  

 

Midtbyen Management har ordnet så trøndere kan handle lokalt fra alle butikkene i Midtbyen. Nå kan man handle fra sofaen og få varene levert gratis på døren! 👏🏼

 

God kundeservice

I krisesituasjoner er det viktig å ta vare på kundene sine. God kundeservice kan du gi ved ekstra oppfølging mot eksisterende kunder i form av inspirasjon og informasjon. Raske og trygge leveranser vil bygge tillit hos forbrukerne, som må forholde seg til mye usikkerhet under krisen.

Tenk igjennom hvordan du kommuniserer. Det er ofte under kriser at menneskelig sårbarhet blir synlig for all verden. Mange synes dagens situasjon er vanskelig. Det å formidle at fremtiden vil bli lysere og tryggere, er viktig både for deg, din bedrift og samfunnet forøvrig. Vis at du bryr deg!  

Trenger du hjelp?

Trenger du noen gode råd for deg og din bedrift? Vi hjelper deg gjerne og deler av våre erfaringer og kunnskap. Ta kontakt med oss, og i mellomtiden: Ta vare på deg og dine! ❤️