Å lage reklamefilmer for YouTube er på langt nær det samme som å lage TV-reklame. Jana Fossi fra YouTube har god innsikt i hva som faktisk fungerer, og hva du må tenke på når du skal lage reklamefilmer for digitale flater.
Av Trine Blomberg Ulseth og Jan Erik Sanden, HK Link
Vi i HK Link var så heldige å få besøk av Fossi denne uken. Casene som ble presentert bekreftet at riktig målretting og innhold tilpasset kanal gir resultater.
Fossi illustrerte på en veldig god måte forskjellen mellom TV-reklame og videoreklame i digitale flater. Hun dro paralleller til da man gikk fra å produsere radioreklame til å annonsere på TV. På samme måte som at TV-reklame ikke nødvendigvis er like effektivt i digitale flater, fungerte ikke radioreklame på TV, til tross for at man la til et stillbilde. Reklamen må tilpasses kanalen den distribueres via!
Heldigvis for oss har Google forsket mye på hva som fungerer og ikke fungerer i videoreklamer på YouTube. Fossi presenterte i den forbindelse noen svært interessante og nyttige funn. De viktigste faktorene man bør tenke på når man skal lage videoreklamer til YouTube er:
- Hastighet på historien. Det har vist seg at reklamefilmer med mer «action» hvor ting skjer raskere, generelt sett fungerer bedre enn mer rolige videoer. Forbrukerne er utålmodige. De har som regel muligheten til å klikke seg forbi reklamefilmen og rett til den videoen de i utgangspunktet har valgt å se, når som helst. Nettopp derfor er det spesielt viktig å beholde oppmerksomheten til mottakeren for å få formidlet ønsket budskap.
- Close-up fungerer best. Tester av den samme filmen vist i «vanlig» versjon og en mer innzoomet versjon viste at filmen hvor fokuset var zoomet inn fungerte vesentlig bedre. Mye av grunnen til dette er at omkring 60% konsumerer innholdet fra mobiltelefonen og på en liten skjerm kan detaljene være vanskeligere å se.
- Lys. Lysere filmer fungerer bedre på alle typer enheter, også på mindre mobilskjermer, hvor brukeren kanskje også har justert ned lysstyrken for å spare batteri.
- Fang og behold seerens oppmerksomhet. Den tradisjonelle spenningskurven hvor man bygger opp til et vendepunkt fungerer ikke i digitale flater. 1 til 2 sekunder er den tiden du har på å vekke seerens nysgjerrighet. Misser du der, har du mistet seeren. Deretter må du kontinuerlig jobbe for å beholde oppmerksomheten til mottakeren.
- Humor og «feel-good» er en vinner. Reklamefilmene som har innslag av humor eller en «feel-good», glad stemning – fungerer generelt best.
Du bør med andre ord gjøre det til en vane å se reklamefilmen din på mobilen før du publiserer den. Samtidig som du alltid har «hopp over»-knappen og viktigheten av de første sekundene i bakhodet underveis i produksjonsprosessen.
Fossi hadde også noen gode råd vedrørende «hopp over»-muligheten. I tillegg til å fange seerens oppmerksomhet tidlig, må du sørge for å gi seeren en god nok grunn til å se mer enn 5 sekunder av filmen din.
Du kan også som annonsør velge å ikke gi mottakeren mulighet til å hoppe over etter 5 sekunder. Dette fraråder Fossi som regel å gjøre. Hun presiserte at man heller bør fokusere på å skape godt innhold som seerne velger å se, og at man ved å gi mottakeren muligheten til å «hoppe over» unngår å betale for «verdiløse» visninger.
I og med at man ikke betaler for de første sekundene filmen vises, dersom seeren velger å «hoppe over», påpekte Fossi at det å plassere merkevarenavn eller logo helt i starten av filmen kan være smart. Slik får man i det minste litt gratis merkevarebygging/bevissthet.
Vil du vite mer om YouTube-annonsering og om produksjon og distribusjon av reklamefilmer i digitale flater? Ta gjerne kontakt med oss for en trivelig og uforpliktende prat!