Gå til hovedinnholdet Gå til menyen

Fra bevissthet til lojalitet: søkeordsstrategier som følger kundereisen

SEO Innhold

Hanne Wangberg Veimo

Hanne@hklink.no

I en verden hvor hvert eneste klikk og hvert søkeresultat kan lede til en ny oppdagelse, er det avgjørende å forstå hvordan du kan være synlig på rett sted og til rett tid.  

Du må kjenne hele spekteret av kundereisen – fra de første spørsmålstegnene, til de siste utropstegnene. 

Bedriftens tilstedeværelse i søkemotorerer er ikke bare en digital fasade, men et dynamisk møtepunkt hvor kundene finner veien til deg. 

Kundereisens faser og søkemotorenes veiviserrolle

For å oppnå suksess med markedsføringen din, er det essensielt å forstå kundereisen fra A til Å. Se for deg kundereisen som en sti hvor dine kunder først blir introdusert til ditt produkt eller tjeneste (bevissthet). De begynner deretter å vurdere om det dekker deres behov (vurdering), før de tar et valg om å handle eller ikke (beslutning). Hvis de er begeistret for det de har kjøpt, fortsetter de ikke bare å handle, men de blir også ambassadører for ditt merke (lojalitet). Hvert trinn på denne stien krever en spesifikk plan for å assistere kundene i å flytte fra ett punkt til det neste. 

Søkemotorene er som GPS'en på denne reisen. Når folk har spørsmål, er det ofte til søkemotorene de henvender seg. Det digitale kart hjelper dem å finne frem i informasjonshavet på nettet, spesielt når de starter jakten på noe nytt eller søker etter det beste alternativet. For deg og din bedrift betyr dette at dere må være synlige der folk leter, for å fange deres interesse og vise frem deres unike tilbud. Det er ikke nok å bare være til stede i søkemotorer; du må posisjonere deg strategisk, slik at potensielle kunder finner deg akkurat når de trenger det du tilbyr. 

SEO og innholdsmarkedsføring spiller en kritisk rolle for å tiltrekke potensielle kunder tidlig i kundereisen. Godt SEO-arbeid sørger for at nettsiden din dukker opp i søkemotorer når potensielle kunder søker etter det du tilbyr. Samtidig hjelper godt innhold deg med å engasjere og informere, og danner grunnlaget for en sterk relasjon. 

Kundereisens intensjon, faser og navigasjon

Å gjøre en søkeordsanalyse blir da litt som å stille inn sikte på GPS-en til bedriften din – det hjelper deg å navigere i kundenes behov og ønsker. Forståelsen av kundens søkeordsintensjon er kritisk; det lar deg tilpasse din SEO-strategi for å møte dem på hvert punkt i deres kundereise. Vi deler vanligvis søkeordsintensjonen inn i fire hovedkategorier: 

  1. Informative søk: Kundene søker etter informasjon, som "hva er SEO?". Her er målet ditt å tilby kunnskapsrikt og informativt innhold som svarer på spørsmål og etablerer din bedrift som en troverdig kilde. 

  1. Kommersielle søk: Dette skjer når kundene vet hvor de vil og søker direkte etter din bedrift eller nettsted, som "Facebook innlogging". Din oppgave er å sikre at de finner deg uten hindringer. 

  1. Transaksjonssøk: Her har kundene en intensjon om å kjøpe og vil skrive inn noe slikt som "kjøp iPhone 15". For disse søkene bør du ha overbevisende landingssider klare, som lett fører dem til et kjøp. 

  1. Navigasjonssøk: På dette stadiet vurderer kundene sine valg, eksempelvis "beste elbil 2024" eller «test beste løpesko 2024». De ser etter dyptgående informasjon, sammenligninger og omtaler som kan hjelpe dem til å ta en informert beslutning. 

Informative og kommersielle søk: Selv om disse ikke umiddelbart fører til konverteringer, spiller de en kritisk rolle i å bygge merkevarebevissthet og tillit, som er fundamentale for senere konverteringer. Ved å tilby dyptgående, verdifullt innhold som svarer på informative søk, etablerer bedriften din seg som en autoritet innen sitt felt, noe som øker sjansen for at brukeren vender tilbake når de er klare til å konvertere. 

Transaksjon- og navigasjonssøk: Disse søkene har høyere konverteringssannsynlighet siden brukerens hensikt er nærmere kjøpsbeslutningen. Her er det nøkkelen å ha overbevisende innhold og klare oppfordringer til handling – det kan være alt i fra kundeanmeldelser til en smidig kjøpsprosess på nettstedet ditt. 

Ved å forstå og anvende disse fire kategoriene av søkeintensjon i din SEO-strategi, kan du effektivt lede kundene gjennom deres kjøpsreise, fra første spørsmål til endelig kjøp. Tilpass innholdet ditt til hver intensjon for å maksimere synligheten, engasjementet, og til slutt – konverteringene. Husk at hver fase krever sin egen tilnærming, sitt eget språk, og sin egen strategi for å lede kunden trygt til neste etappe på reisen. 

Hvor navigerer vi fremover - fremtidens søketrender

Søketeknologi utvikler seg raskt, og med det forandrer kundeatferden seg også. Fremtiden hvor stemmesøk, kunstig intelligens og personlige digitale assistenter spiller en viktig rolle i kundereisen er her allerede. For å holde tritt, må du være villig til å tilpasse og innovere din SEO- og innholdsmarkedsføringsstrategi. Vær forberedt på å møte kundene med enda mer presist og personlig tilpasset innhold, og tenk på hvordan du kan integrere teknologiske fremskritt i din tilnærming.  

Vi mener at suksessen med synlighet i søk står og faller på evnen til å forstå og reagere på kundens reise. Start med å analysere ditt nåværende innhold og SEO-prestasjon. Deretter, lag deg en handlingsplan som adresserer hvert stadium i kundereisen, fra bevissthet til lojalitet. Hold deg oppdatert på de nyeste trendene innen søk og forbrukeratferd, og vær klar til å justere kursen når nye muligheter og utfordringer oppstår.  

 

 

Hanne Wangberg Veimo

Hanne@hklink.no