Google Automated Discounts: Hvorfor sier forbrukertilsynet nei?

AI Google

Kenneth Olsen

kenneth@hklink.no

Google Automated Discounts (GAD) åpner for store endringer i e-handel. Det AI-baserte systemet justerer prisene automatisk i Google Shopping, basert på forhåndsdefinerte regler – helt uten behov for manuell justering. Dette har ført til stor debatt rundt rettferdig prising og forbrukervern.

Her får du en gjennomgang av hva GAD er, hvorfor det har blitt kontroversielt, og hva du bør være oppmerksom på.

Dynamisk prising møter norsk forbrukervern

Prisstrategi har alltid vært en av de mest kritiske faktorene i e-handel. Tradisjonelle rabatter settes manuelt, men med AI-drevne løsninger som Google Automated Discounts (GAD), får dynamisk prising en stadig større rolle i markedet.

GAD bruker algoritmer til å justere priser i sanntid basert på:

  • Etterspørsel (hvor mange søker etter produktet)
  • Konkurrentpriser (automatisk priskonkurranse)
  • Kjøpsatferd (geografi, tidspunkt, enhet)

Med disse faktorene som grunnlag justerer GAD prisene dynamisk, slik at hver bruker kan få en unik tilbudspris.
Målet? Maksimere konvertering og bruttofortjeneste – uten at nettbutikker selv må styre prisen manuelt.
Problemet? Norske regler krever at "førpris" i kampanjer skal være den laveste prisen de siste 30 dagene. Og det er her utfordringene begynner.

Hva er Google Automated Discounts (GAD)?

GAD er en AI-drevet prissettingsfunksjon som:

  • Viser lavere priser kun i Google-søk – ikke ved direkte besøk til nettbutikken.
  • Tilbyr ulike priser til ulike brukere – basert på Googles algoritmer.
  • Bruker en "overstrøket førpris" som viser en høyere sum, som ikke nødvendigvis er den laveste de siste 30 dagene.

Eksempel: 
Til venstre: Her ser du hvordan GAD har prisgitt dette produktet fra LYKO, om du går inn på nettsiden via Google Shopping.

Til høyre: Her ser du det samme produktet, med en helt annen pris, ved direkte besøk til nettbutikken.

Skjermdump/E24

I eksempelet ser man hvordan kunder som klikker seg direkte inn i nettbutikker ender opp med å betale mer enn kunder som kommer via google-søk. Dette kan føre til at prisene presses mer ned, som gagner forbrukeren. Samtidig kan det også føre til forskjellsbehandling, som på sikt kun gagner fåtallet.

Brudd på norske prisregler


Som vist i eksempelet, er den største bekymringen rundt GAD at den "overstrøkede førprisen" som vises, ikke nødvendigvis er den laveste prisen de siste 30 dagene, som kreves av norske prisregler. I stedet brukes butikkens standardpris, som kan føre til at rabattene virker større enn de faktisk er. Dette betyr at GAD markedsfører produktene villedende ift. Norske regler, noe som har fått forbrukertilsynet til å reagere.

Urettferdig konkurranse og svekket konkurransedynamikk

Bruken av GAD har ført til at mange nettbutikker har følt seg tvunget til å tilpasse seg Googles algoritmer for å kunne konkurrere. GAD har allerede ført til at de som bruker det, har ett tydelig konkurransefortrinn over de som ikke gjør det.


Svekket kundereise og tillit


GAD kan også påvirke kundenes tillit til nettbutikkene negativt. Når priser og kampanjer styres av en ekstern plattform, kan kundene oppleve at prisene blir mindre troverdige. I tillegg vil de kunne føle seg lurt dersom de oppdager at de ikke får den billigste prisen gjennom firmaets nettside. På sikt kan dette føre til redusert kundelojalitet.

Forbrukertilsynets konklusjon: GAD bryter loven

26. mars 2025 kom forbrukertilsynet med klar beskjed:

"Næringsdrivende som bruker dette verktøyet følger ikke prisreglene og kan derfor risikere økonomiske reaksjoner fra Forbrukertilsynet." – Bente Øverli, direktør i Forbrukertilsynet.

Forbrukertilsynet peker på at GAD opererer med uriktig prisinformasjon. Kravene i prisopplysningsforskriften § 9a, er tydelig på at prisen som benyttes som "førpris" i kampanjer, skal være den laveste prisen de siste 30 dagene før tilbudet.
Forbrukertilsynet advarer derfor om at selskaper som fortsetter å bruke GAD uten å overholde prisreglene, risikerer sanksjoner.

Denne avgjørelsen markerer et vendepunkt for bruken av GAD i Norge og nettbutikker som har brukt GAD må nå enten tilpasse seg lovverket ved å endre sine rabatteringsstrategier, eller risikere å stå overfor økonomiske straffetiltak.

Kan GAD etterfølge norske prisregler?

Hvis Google skulle velge å etterfølge norske regler, måtte de inkludere tidligere førpriser – også de rabatterte prisene GAD selv har gitt tidligere. Dette betyr at systemet gradvis ville senke førprisene for et gitt produkt, noe som vil gjøre rabattene mindre attraktive eller i verste fall umulig å tilby. Til slutt vil dette føre til at GAD mister sitt nåværende store konkurransefortrinn. 

Dette kan innebære at Google Automated Discounts aldri vil kunne bli en attraktiv tjeneste i Norge, så lenge Forbrukertilsynets regler forblir som de er i dag.

Hva betyr dette for deg?

For deg som driver nettbutikk, betyr dette at:

  • Du må sikre at alle rabatterte priser du viser, samsvarer med prisopplysningsforskriften.
  • Eventuelle planer om å bruke GAD bør skrinlegges.
  • Åpenhet og tydelig prisinformasjon blir enda viktigere for å bygge kundetillit.

Husk, prisstrategi handler ikke bare om konkurranse – det handler også om troverdighet. Ved å følge regelverket kan du sikre både langsiktig lønnsomhet og et godt forhold til kundene dine 🫶🏼

 

Kenneth Olsen

kenneth@hklink.no